Skip to content

LESZWEMMEN BIJ ZVL-1886

ZVL-1886 is één van de grootste zwemverenigingen van Nederland. Op zes dagen per week kunnen kinderen uit Leiden en omgeving bij ons zwemles volgen. De lessen zijn verdeeld over twee zwembaden: Zwembad de Vliet (in Leiden Zuid-west) en Zwembad De Zijl (in Leiden Noord). U heeft dus een ruime keuze in lestijden en locaties, zodat u de zwemles kunt kiezen die voor u het handigst uitkomt.
Onze zwemlessen leiden op tot de diploma’s Zwem-ABC. Daarnaast geven we ook lessen zwemvaardigheid, die opleiden tot Zwemvaardigheidsdiploma’s. Wij hebben een licentie Nationale Zwemdiploma’s.

ZVL-1886 is niet alleen één van de grootste, maar ook één van de oudste zwemverenigingen in Nederland. Onze naam zegt het al: we hebben ruim 130 jaar ervaring met zwemsport in Leiden. Niet alleen met zwemmen, maar ook bijvoorbeeld met waterpolo en triathlon. En daarmee komen we op een andere belangrijke reden om voor ZVL-1886 te kiezen: tijdens de zwemles komen kinderen spelenderwijs ook in contact met andere zwemsporten. Mocht uw kind na de zwemles verder willen, dan kan hij of zij gemakkelijk doorstromen naar zwemvaardigheid, wedstrijdzwemmen of waterpolo. Onze lesgevers zijn zelf vaak enthousiaste zwemmers of waterpolo’ers, die het leuk vinden om een nieuwe generatie zwemsporters op te leiden.

De lesgevers zijn van alle leeftijden. Zij beschikken allemaal over een VOG. Tijdens de lessen zien ze erop toe dat er een veilige sfeer is. De vorderingen van ieder kind worden bijgehouden in het volgsysteem Zwemscore. Heeft u toch specifieke vragen aan de lesgever, dan is er aan het begin of aan het eind van de les gelegenheid om deze te stellen. Uw kind gaat door naar een volgend badje als het daar aan toe is, dus niet per groep. Wij vinden het namelijk belangrijk dat kinderen in hun eigen tempo leren zwemmen. Zodat ze met zelfvertrouwen het water in springen, en daardoor ontdekken hoe leuk zwemmen is!


We hebben op het moment een leuke actie!

Na het behalen van je B-diploma mag je gratis en vrijblijvend drie keer meetrainen bij onze afdeling waterpolo. Een mooie kans om uit te zoeken of waterpolo bij je past!

Kijk hier voor meer informatie

 


VEELGESTELDE VRAGEN (FAQ)

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind met zwemles beginnen bij ZVL-1886?

Kinderen kunnen vanaf 4 jaar naar zwemles, vanaf 3 jaar mag u uw kind al inschrijven. Uw kind komt dan op de wachtlijst te staan en wordt opgeroepen zodra de startleeftijd bereikt is en er plaats is op de gewenste lestijd.

Is er een wachtlijst?

Er is wel een wachtlijst. De wachtlijst is afhankelijk van de gekozen dag en lesuur. U wordt hierover geïnformeerd op het moment dat u contact met ons opneemt.

Soms krijgt u een oproep voor andere beschikbare plekken, omdat wij u graag de mogelijkheid willen bieden om sneller te starten dan op de dag van uw voorkeur. Hebt u geen interesse, dan hoeft u niet te reageren. U blijft uiteraard gewoon op de wachtlijst staan van uw voorkeur.

Als uw kind al zwemles heeft gehad in een ander zwembad, dan kan het meestal gelijk instromen na een proefles.

Mijn kind heeft elders zwemlessen gevolgd, hoe wordt er een proefles geregeld?

Als uw kind elders zwemlessen heeft gevolgd, dan kunt u een afspraak maken voor een proefles. Uw kind kan dan zijn/haar vaardigheden laten zien en wordt op basis van deze vaardigheden in een groep geplaatst.

Hoe groot zijn de lesgroepen?

Wij gaan uit van maximaal 8-10 leerlingen per lesgroep.

Gaat het hele groepje na een periode over naar het volgende niveau?

Nee, we volgen de ontwikkeling per kind. Als een kind er aan toe is, gaat het over naar de volgende groep.

Hoe lang heeft mijn kind nodig om een A diploma te halen?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn veel factoren die daar sterk van invloed op zijn: leeftijd, lichaamsbouw, motoriek, angst etcetera. Elk kind is wat dat betreft uniek, wij kunnen daardoor geen garantie geven voor de termijn waarop een kind kan afzwemmen.

Mag ik als ouder aanwezig zijn tijdens de zwemlessen?

Ouders zijn tijdens de zwemles niet toegestaan in de zwemzaal. De belangrijkste reden hiervoor is dat de kinderen snel worden afgeleid. Bij de eerste les mag u natuurlijk wel binnen kijken, vanaf 2e les kunt u onder het genot van een kop koffie of thee in de kantine plaatsnemen en daarvandaan de lessen bekijken.

Mag mijn kind een zwembril op tijdens de lessen?

Voor het zwem-ABC is een zwembril NIET toegestaan. Leren kijken en oriënteren onder water is een belangrijk onderdeel van het leren zwemmen. Immers: als uw kind onverwacht in het water terecht komt, heeft hij/zij ook geen zwembril op en moet zich dan ook kunnen redden. Alleen als het gaat om medische redenen, waarvoor een doktersverklaring getoond moet worden, kan hiervan afgeweken worden.

Kan ik vragen stellen over de voortgang van de zwemlessen?

Ja zeker! Het is het handigst om aan het einde aan de zwemles, aan de eigen lesgever, vragen te stellen over de vorderingen van u kind.

Wat gebeurt er als er wordt geconstateerd dat mijn kind een achterstand op loopt in vergelijking met de andere leerlingen in een groep?

In dat geval zal de coördinator een signaal krijgen van de lesgever en zal met u contact opnemen om samen een passende oplossing te vinden.

Waarom leert het ene kind sneller zwemmen dan het andere kind?

Sommige kinderen zijn motoriek verder in de ontwikkeling dan anderen. Ze pikken dingen sneller op dan anderen. Aandacht speelt ook een belangrijke rol. Kinderen die snel afgeleid zijn zullen er langer over doen om een zwemdiploma te behalen.

Kan een gemiste zwemles worden ingehaald?

Nee, dit is niet mogelijk. Bij langdurige afwezigheid ( bv. door ziekte) kan in overleg, de contributie tijdelijk stopgezet worden.

Hoe kan ik de zwemlessen opzeggen?

Voor het opzeggen van de zwemlessen geldt een opzegtermijn van één kalendermaand. U kunt een mail sturen naar de secretariaat met daarin de gegevens van de leerling en uitschrijvingsdatum.

Kan ik mijn contributie terug krijgen als ik de zwemlessen heb opgezegd?

Nee. Dit is niet mogelijk.

Kan ik de dag of tijd van de zwemles van mijn kind veranderen?

Ja, u kunt dit doorgeven bij de coördinator. Onze coördinator zal u direct vertellen of op de door u gewenste dag en tijd plaats voor uw kind is. U kunt ook telefonisch of via een mail contact opnemen met de secretariaat.

Leert mijn kind zwemmen met kurkjes om?

Wij vinden het belangrijk dat de kinderen eigenschappen van het water leren kennen zonder drijfmiddelen. Zo ontdekken ze wat wel en niet mogelijk is in het water zonder dat ze daarbij geholpen worden. Kinderen leren gebruik te maken van hun natuurlijk drijfvermogen.

In een latere fase worden de drijfmaterialen wel gebruikt, niet als drijfmiddel, maar als hulpmiddel, zo kunnen ze alle concentratie richten op het uitvoeren van een zwemslag.

Wat zijn de kledingeisen voor het Zwem ABC diploma?

A diploma: Badkleding, shirt met lange mouwen, lange broek, (geen legging), schoenen. Tip: neem een plastic tas mee naar de les voor de natte kleding.

B diploma: Badkleding, shirt met lange mouwen, lange broek (geen legging), schoenen. Tip: neem een plastic tas mee naar de les voor de natte kleding

C diploma: Badkleding, shirt met lange mouwen, lange broek (geen legging), jas of trainingsjack, schoenen.  Tip: neem een plastic tas mee naar de les voor de natte kleding

Kan mijn kind na het diploma C verder gaan met de zwemvaardigheid diploma's?

Bij ons bestaat de mogelijkheid door te gaan met zwemmen na het Zwem-ABC. Tijdens de lessen leren de kinderen andere takken van de zwemsport kennen zoals waterpolo, wedstrijdzwemmen.

Back To Top