Skip to content

Open water zwemmen is wat minder bekend dan het ‘gewone’ wedstrijdzwemmen. De bekendste Nederlandse open water zwemmer is misschien wel Maarten van der Weijden. In 2008 werd hij Olympisch kampioen op de 10 km in Peking. ZVL-1886 heeft al een flink aantal jaren een open water team van jonge en gevorderde zwemmers die als het binnenseizoen afgelopen is het buitenwater in duiken. Een groep zwemmers die gedurende de zomermaanden gezamenlijk traint en aan diverse wedstrijden deel neemt.

Bij het open water zwemmen worden afstanden gezwommen van 250 tot 10.000 meter. Welke afstand je mag zwemmen, is afhankelijk van je leeftijd. We zwemmen in kanalen, rivieren en recreatieplassen. Gedurende de hele zomer worden er (KNZB-)wedstrijden georganiseerd door heel Nederland.

Sluit je dus aan bij ons open waterteam en beleef eens wat nieuws tijdens de zomermaanden! Wil je een keer meetrainen of meer informatie, mail ons dan op openwater@zvl-1886.nl.

WEDSTRIJDINFORMATIE

Open water zwemmen is voor iedereen! De zwemmers met een startnummer zwemmen officiële afstanden, waarbij je punten krijgt voor iedere wedstrijd die je zwemt. Bij een groot aantal wedstrijden zijn er ook prestatietochten. Hieraan mag iedereen deelnemen, dus ook ouders en broertjes of zusjes die géén lid zijn van een zwemvereniging. Ook is er een aparte masters categorie voor zwemmers ouder dan 20+ waarbij de 1km vrije slag en 1km schoolslag gezwommen kan worden.

Sommigen zwemmen gedurende het seizoen maar één of twee wedstrijden mee, maar er zijn ook zwemmers die aan veel wedstrijden meedoen. Inschrijven voor een wedstrijd gebeurt centraal; Moniek Heemskerk en Kristiaan Lenos verzorgen de inschrijvingen namens ZVL-1886. Wil je een keertje mee doen, dan kun je je opgeven bij via openwater@zvl-1886.nl  Zorg wel dat je dit op tijd doet, ten minste één week voor de wedstrijd! Het inschrijfgeld wordt meestal van te voren in één keer door Kristiaan of Moniek aan de organisatie betaald. Deelnemers kunnen het verschuldigde bedrag achteraf aan hen betalen/overmaken.

Bij het open water zwemmen is een badmuts met een nummer verplicht. Als je van plan bent meerdere wedstrijden te gaan zwemmen, is het handig om een vaste cap te kopen voor €10,35. Deze caps zijn bij Moniek Heemskerk te bestellen. Als je geen eigen cap hebt, dan krijg je van de betreffende organisatie een leencap.

We wensen iedereen een sportief en mooi open water seizoen toe en zien jullie graag verschijnen op de trainingen en wedstrijden!

WEDSTRIJDKALENDER

Een overzicht van alle open water wedstrijden is te vinden op de site van NOWW en de website van de KNZB, waar ook de advertenties per wedstrijd te vinden zijn.

Handleiding voor het vinden van een advertentie:

  1. ga naar www.knzb.nl, webkalender
  2. selecteer datum van de wedstrijd
  3. klik op de wedstrijd
  4. in de rechter kolom onder bepalingen staat een datum
  5. klik op die datum en je krijgt een document met de wedstrijd advertentie
  6. Klik hier om direct naar het aanmeldformulier te gaan waar je je voor 1 of meerdere wedstrijden aan kunt melden

SPEEDO SWIM-IN LEIDEN

Samen met studentenzwemvereniging Aquamania, organiseert ZVL-1886 ook een eigen open water wedstrijd, de Speedo Swim-in Leiden. Deze wedstrijd wordt dit jaar op zondag 21 juni in het Huigpark in de Leidse binnenstad gezwommen en daarmee uniek voor deze regio.

De deelnemers gaan dit jaar niet alleen het gevecht aan met de elementen, maar zullen zich ook actief inzetten voor Spieren voor Spieren. Eem stichting die zich inzet voor kinderen met een spierziekte. Spieren voor Spieren heeft als missie om alle spierziekten bij kinderen te verslaan.

Blijf de website en de socials in de gaten houden voor het laatste nieuws. Voor meer informatie: www.swiminleiden.nl en onze speciale Swim-in Leiden pagina.

Back To Top