Foto’s Mariëlle van Donge

Het was een mooi feestje bij de eerste Leidse Waterpolo Invitational in zwembad De Zijl!

Het team van Club Natació Sant Andreu uit Barcelona pakte gisteren uiteindelijk de eindzege door in de finale de vrouwen van BVSC-Zuglo uit Hongarije te verslaan met 8-7. In de strijd om plek 3 en 4 dolf ZVL-1886 helaas het onderspit tegen LUC Métropole Water Polo met 6 – 7. De sportieve overwinning was voor de Spaanse dames weggelegd, maar het Leidse hospice Xenia was de grote winnaar met een opbrengst van €1079.

Vanaf vrijdag 4 januari speelden ZVL-1886 (NED) , BVSC-Zuglo (HUN) , Club Natació Sant Andreu (ESP) en LUC Métropole Water Polo (FRA) in Leiden om de titel in dit toernooi. Naast waterpolo was er nog een doel: geld ophalen voor Xenia Leiden. De helft van de opbrengst van de kaartverkoop en de volledige opbrengst van de programma boekjes kwam, op aangeven van de damesselectie van ZVL-1886, ten goede van Xenia Leiden. Daarvoor moest wel eerst gespeeld worden! In 6 spannende wedstrijden werd in een halve competitie gestreden om een plek in de finale van zondag. Op vrijdag wisten zowel ZVL-1886 en Sant Andreu overtuigend te winnen van respectievelijk Lille en BVSC.

Op zaterdag leken de underdogs ZVL-1886 en Lille allebei uit op een stunt. De Franse ploeg bleef lang op voorsprong tegen de Hongaarse vechtmachine en moest pas in de laatste periode het hoofd buigen. Ook ZVL-1886 keek tegen Sant Andreu lang tegen een goede uitslag aan. Na een voorsprong hielden de ploegen elkaar tot diep in de laatste periode in evenwicht, maar uiteindelijk bleek het verschil in ervaring en trainingsarbeid toch de doorslag te geven en won Sant Andreu.

In de avondwedstrijden waren de ploegen wederom aan elkaar gewaagd. Sant Andreu moest het zonder Maartje Keuning stellen, door een oogblessure was zij de rest van het weekend veroordeeld tot een plaats op de kant. Dit bleek voor het team geen obstakel, Lille werd eenvoudig aan de kant gezet. ZVL-1886 en BVSC kregen bij de warming-up bijval van Barry Badpak, die in de pauze tussen de wedstrijden het publiek kwam vermaken. ZVL-1886 kwam sterk uit de startblokken en zette BVSC zwaar onder druk. Via 2-2, 4-6 en 7-8 bleek uiteindelijk de laatste periode doorslaggevend, waarin BVSC zich met 10-13 kon plaatsen voor de finale op zondag. Hierdoor werd de finaledag een krachtmeting tussen ZVL-1886 en Lille om plaats 3 en 4 en tussen BVSC en Sant Andreu om de felbegeerde schaal van de Leiden Waterpolo Invitational.

De finales lieten vier teams zien die zich echt aan het voorbereiden waren op de voorronde voor de LENtrophy eind januari. Gemotiveerd tot op het bot doken de teams te water. In harde en felle duels werd geknokt om elke bal. Beide wedstrijden werden uiteindelijk beslist met slechts één doelpunt verschil, waarbij de beslissende goals in de laatste minuut werden gemaakt.