skip to Main Content

IEFKE VAN BELKUM ONTVANGT KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

Ongelofelijk trots zijn wij als club op Olympisch waterpolokampioen, oud speelster van ZVL-1886 en huidige dames coach van ZVL-1886 Iefke van Belkum!

Vrijdag 26 maart 2021 is zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mooie persoonlijke woorden werden aan haar gericht door o.a. Wethouder Paul Dirkse, Tjeerd Scheffer, Martijn Peetsold, oud bondscoach Robin van Galen en via opgenomen video’s door oud-teamgenoten, coaches en andere bijzondere mensen in haar leven. Partner Tom Nederend kreeg de eer haar het lintje op te spelden.Door de geldende coronamaatregelen konden slechts dertig mensen bij de uitreiking van het lintje zijn. Sleutelstad zond de gebeurtenis daarom live uit op tv.

Heb je het gemist?
Terugkijken naar deze bijzondere middag voor Iefke kan op de site van Sleutelstad: .https://sleutelstad.nl/programma/topsport-leiden-special/

Persbericht
Iefke van Belkum ontvangt vrijdag 26 maart 2021 een koninklijke onderscheiding uit handen van de Leidse locoburgemeester Paul Dirkse. De aanvraag voor de afgelopen jaar gestopte Olympisch kampioen waterpolo uit Leiden werd ingediend door Stichting Topsport Leiden en ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Zwembond, de stichting Spieren voor Spieren en de zwem- en waterpolovereniging ZVL-1886.

Een fragment uit de toelichting van de aanvraag: “Iefke is al vele jaren het boegbeeld van de Leidse vereniging ZVL-1886, van de Leidse sport en het Nederlandse waterpolo. Dit heeft zij niet alleen bereikt door haar sportieve prestaties, maar ook door haar tomeloze inzet als vrijwilliger binnen ZVL-1886 en ambassadeur van de stichting Spieren voor Spieren. Ook is zij al jaren lid van de Leidse topsportambassadeurs van Topsport Leiden en vervult zij haar voorbeeldrol onbezoldigd en met verve bij met name de Leidse jeugd.”

Hoofdcoach ZVL-1886 Iefke van Belkum stopte dit jaar als speelster om aan de slag te gaan als hoofdcoach van de vrouwelijke hoofdmacht van ZVL-1886 uit Leiden. De 34-jarige Leidse speelde ruim tien jaar voor verschillende nationale (jeugd)selecties, twee jaar voor de Universiteit van Hawaii, drie jaar bij de Griekse teams Ethnikos Pireaus en Olympiacos en een jaar voor het Russische Shturm 2002. In Nederland kwam de geboren Leidse enkel en alleen uit voor ZVL-1886 (voorheen De Zijl L.G.B. en ZVL).

Olympisch kampioen Een greep uit haar palmares: Olympisch kampioen (2008), tweevoudig winnaar LEN Trophy (2010 Ethnikos, 2013 Shturm), Grieks landskampioenschap (2011 Olympiacos) en de Russische beker (2012 Shturm). Ook op individueel niveau viel Van Belkum vaak in de prijzen, zo werd ze – vaak meerdere malen – beste speelster van de Amerikaanse, de Griekse, de Russische en Nederlandse (beker)competities. In 2009 werd ze uitgeroepen tot beste speelster van Europa.

In de zomer van 2013 stopte Van Belkum bij het Nederlands team, waarop ze terugkeerde bij haar geliefde ZVL uit Leiden. Haar rentree resulteerde direct in de eerste landstitel in de clubhistorie. Die prijzenkast werd de afgelopen jaren verder aangevuld met nog een landskampioenschap (2016), vijf nationale bekers en driemaal de supercup. Van Belkum is nu, naast hoofdcoach van ZVL-1886, ook trainer bij het Regionaal Topsport Centrum Leiden, waar ze jonge waterpolotalenten traint.

Back To Top