skip to Main Content
VAN TRIATHLETE TOT TITELVERDEDIGSTER

VAN TRIATHLETE TOT TITELVERDEDIGSTER

Door Juliëtte ten Have

Een paar jaar geleden ben ik lid van de triathlonvereniging geworden uit enthousiasme voor de afwisseling van verschillende sportonderdelen. In mijn eerste jaren als triatleet was de logische focus om een basis te leggen aan alle drie de onderdelen: zwemmen, fietsen en hardlopen.

Tijdens mijn eerste wedstrijden merkte ik al snel dat het laatste onderdeel, hardlopen, mijn sterkste onderdeel is. Waar ik als een van de laatste uit het water kroop, kon ik op de fiets en lopend de andere deelnemers weer bijkomen en zelfs inhalen. Een fijne uitgangspositie voor mij; ‘jagen’ op de concurrenten. Dit voelt lekker, lopen is mijn onderdeel, ik wil harder!

De baantraining op de woensdagavond heeft mij veel bijgebracht. Zowel loop-technisch, maar ook hóe te trainen. Waar ik voorheen ‘in de wilde weg’ een rondje rond de Leidse singels hobbelde, werd mij nu duidelijk dat o.a. afwisseling in tempo, afstand, mobiliteits- en krachtoefeningen essentieel zijn om sneller te worden. De sprongen voorwaarts werden zichtbaar, met name in mijn eerste hardloopwedstrijdjes in het Zorg en Zekerheid circuit. Een verrassende podiumplek in Mijdrecht gaf mij zelfvertrouwen en nóg meer loopplezier.

Nu werd het dan echt tijd voor een doel; de marathon van Rotterdam in het voorjaar van 2018. De wedstrijden op de lange afstand van het Zorg&Zekerheid circuit waren een mooie aanloop in training naar deze marathon. Ik viel van de ene in de andere verbazing en bleek serieus mee te kunnen doen in het klassement. Met de uiteindelijke winst in het algehele klassement, een fantastisch succes in Rotterdam tijdens mijn eerste marathon in 3 uur 22 min én als kers op de taart twee weken later de winst bij de Singelloop in Leiden was dit een seizoen om van te dromen.

Een periode van meer ontspanning met lopen en focus verleggen naar het fietsen en zwemmen volgde, maar de kriebels richting het volgende loopseizoen kwamen weer terug. De vraag daarbij: Hoe ga ik mijzelf overtreffen?!

De clubtrainingen van ZVL-1886 bieden een enorme verscheidenheid en mogelijkheid voor doorontwikkeling. Naast de voorbereiding naar een volgend triathlonseizoen met individuele en divisiewedstrijden is mijn doel voor dit seizoen daarbij om het hardlopen naar een hoger niveau te tillen. De titelverdediging in het ZZ Circuit maar ook PR’en op de 15, 10EM, halve en misschien wel hele marathon zijn mijn uitgangspunten.

Trainer Danny van Dam was enthousiast bereid om mij óók individueel te begeleiden bij deze doelen. Hij geeft mij inzicht in de manier van trainen, hoeveel te trainen, en met welke intensiteit. Hij helpt mij mijn eigen trainingen efficiënter en doeltreffender vorm te geven, náást de bestaande reguliere clubtrainingen. Uitleg over het nut van de afwisseling van tempo-, interval en duurlooptrainingen, het opbouwen richting een wedstrijd en daarna weer herstellen.

Na een maand gerichter trainen is de eerste wedstrijd gelopen; een 3e plek op de 10EM in Mijdrecht. Een ‘wake-up call’! De concurrentie is net zo gemotiveerd en het gaat écht niet vanzelf! Tevreden voor dit moment, maar hongerig naar het hoogste podium. Daarbij helpt Danny mij ook te relativeren, realistisch te blijven en vooral veel plezier te houden in het sporten en met de club elkaar te blijven motiveren!

Back To Top