skip to Main Content
LEIDS TRIATHLONSUCCES BIJ WK HALVE TRIATHLON

LEIDS TRIATHLONSUCCES BIJ WK HALVE TRIATHLON

Door Jan Verbakel

In het Slowaakse Šamorín zijn dit weekend de wereldkampioenschappen op de halve triathlon van de triathlonorganisator Challenge, de zogenaamde Challenge Championship afgewerkt. Twee triatleten van het Leidse ZVL-1886 presteerden hier zeer verdienstelijk. 

Lucy Charles en Sebastian Kienle maakten hun favorietenrol bij de pro’s waar. Maar behalve beroepstriatleten streden in Šamorín ook de amateurs in diverse leeftijdscategorieën om de eer op de middenafstand, 1900 meter zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. Al deze atleten hadden zich in eerdere wedstrijden voor deze eindstrijd geplaatst, dus het was een kwalitatief sterk deelnemersveld. In de categorie mannen van 45 tot 49 jaar nam Jan Verbakel van ZVL-1886 deel. Hij kwalificeerde zich in 2018 met een mooie vierde plaats in de Challenge van Almere in 2018.

IJzige kou en hitte
Door zware regenval en warmte in de Alpen was er veel smeltwater in de Donau en was het water ijzig koud en de stroomsnelheid hoog. Een zonnetje op de laatste dag bracht het kwik nog net naar een acceptabele 14,4 graden. Dat zonnetje, en geen plukje schaduw in de Donau-laagvlakte, zorgde voor een flink verhitte halve marathon. Mede dankzij een mooi vierde fietsgemiddelde van bijna 40 km/u verzekerde Verbakel zich van de vijfde tijd in zijn categorie met een eindtijd van 4:29:17.

Open categorie
Tegelijkertijd met het WK werd in Šamorín ook een open wedstrijd afgewikkeld, eveneens op de middenafstand. Hier viel Verbakels clubgenoot Niels Ros in de prijzen met een mooie tweede plek overall. Ros was onderweg naar de eindzege na een zeer sterk fietsonderdeel. Uiteindelijk had hij net iets meer last van de hitte tijdens de halve marathon dan de uiteindelijke winnaar. Zijn eindtijd was een respectabele 4:26:19.

Triatloncompetitie
Komend weekeinde staat voor de drie divisieteams van ZVL-1886 de tweede competitiewedstrijd op het programma. De twee herenteams en een damesteam werken in Weert een stayerwedstrijd af op de 1/8e triatlon (750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen, 5 kilometer lopen). De heren verdedigen een eerste plaats in de 2e Divisie. Op 11 augustus komen de triatleten in eigen regio in actie, bij de Triathlon Leiderdorp. 

Back To Top